1986-ot írunk. A „Nyolcadik utas: a halál” rettegései óta 7 év telt el. Még élénken él mindenki emlékezetében az Idegen, aminek egy célja van: elpusztítani Ripley űrhajóst és a teljes legénységét. A rémálom folytatódik, de egyszer csak észreveszel valamit Ripley csuklóján, ami talán még a  nyolcadik utasnál is érdekesebb lehet… A Seiko Ripley modell a gyűjtők egyik Szent Grálja, nem véletlenül.

Seiko Ripley

Giorgetto Giugiaro, az évszázad formatervezője – de mi köze a Seiko-hoz?

Az olasz Giugiaro a Bertone stúdióban kezdte tanulmányait, majd 1968-ban megalapította a saját  Italdesign formatervező stúdióját, és olaszosan könnyed, de trend-teremtő formatervei a szakma csúcsára repítették.

Ő tervezte a DMC Delorean-t (ha így nem ismerős, a „Vissza a jövőbe” négykerekű főszereplőjéről van szó), a Lotus Esprit sportautót, a Volkswagen Golf I GTI változatát, de tervezett kézifegyvereket és vonatot is, sőt, hogy egy hazai vonatkozású munkáját is említsem, a Suzuki SX4 is tőle kapta a vonalait. Igazi nagymenő a mai napig a cége, közel ezer dolgozóval egy olasz stílusgyár.

Seiko Ripley

1983-ban aztán eljött az idő, hogy megtervezze első óráját is, a 7A28-7000 referenciaszámmal ellátott, de a rajongók (és elsősorban az órarajongók) körében csak „Seiko Ripley”-ként emlegetett quartz szerkezetes kronográf modellt, a Seiko Sports 100 Chronograph-ot.

Seiko Ripley

7A28 quartz kronográf szerkezet – elsőként a világon

A Seiko a kvarc szerkezetű karóra megalkotásával egyszer már sikeresen írta be magát a történelemkönyvekbe 1969-ben, a Seiko Astron megjelenésekor. A nyolcvanas évek elején ismét megerősítette a kvarc technológiában szerzett vezető pozícióját, amikor a 7A28 szerkezet megjelent, mint a világ első analóg kijelzéses kvarc kronográf szerkezete. Gondolj csak bele, egy kronográf szerkezet mennyire összetett, 6 mutatóval és egyszerre 3-4 párhuzamos funkció működtetésével. Ezt oldotta meg a japán mérnök, mindössze 14 évvel azután, hogy egyáltalán karórába kerülhetett a kvarc szerkezet.  

Seiko Ripley

Fotó: WUS

A 15 köves szerkezetnek előre köszönhetne sok mai mechanikus társa. Bár a kvarc szerkezetek általában kevéssé elfogadottak a hardcore órarajongók köreiben, mint a mechanikus óraművek, azért a 7A28 nem ezek közé tartozik.

Műanyag alkatrészek nélkül készül (ami például több mai svájci kvarc szerkezetről nem mondható el, neves gyártók népszerű modelljeiben sem), szabályozható, szétszerelhető és javítható szerkezet, így a mai napig üzemképesek az első darabok is.  Készült belőle később több variáns, az eredeti Sports Timer mellett naptáras és holdfázisos kivitel is, Sports Cruising típusokba. A Seiko Ripley két színben készült, ezüst és fekete, ez utóbbi  PVD bevonattal.

Érdekesség, hogy ugyanez a szerkezet egy más típusban feltűnt még egy alkalommal a filmvásznon, méghozzá a „Halálvágta” című James Bond epizódban 1985-ben. Roger Moore itt utoljára alakította a brit titkosügynököt, a 007-est, ezúttal egy7A28 szerkezetes  Seiko SPR007 J  órával a csuklóján.

2015 – a kilencedik utas feltámadása – SCED035/SCED037

A legnagyobb sikerek elbírják, sőt meg is érdemlik hogy egyszer megismételjék őket (elrontani ott szokták, amikor képtelenek önmérsékletre, lásd Star Wars sorozat). A Seiko is felismerte, hogy ebben az órában van még egy lehetősége, és 2015-ben elkészült az eredeti Seiko Ripley órák újrakiadása, SCED035 (ezüst) és SCED037 (fekete PVD) kivitelben.

Némileg átdolgozott gombokkal jelent meg az új változat, egy oldalra került valamennyi, ami talán nem a legjobb döntés volt. Szerencsére ehhez alaposan meg kell nézni az órát, így alapvetően sikerült az eredeti designt hozni., a mérete a hordható 42 mm maradt. Az egyetlen fájdalmas változás a szerkezetet érintette, a felső kategóriás 7A28 helyett immár egy átlagos (bár pontos és megbízható) 7T12 quartz szerkezet került az új Seiko Ripley modellbe.

Seiko Ripley
Seiko Ripley

 Kép: ABTW

A Seiko Ripley története megmutatja, mekkora igény van az órakedvelők között egy-egy különleges és minőségi darabra. Ez az óra nagyon messze van a megszokott formáktól, de a története, a maga idejében kiemelkedő technika, amit tartalmazott , és a korlátozott darabszámok igazi kultusztárggyá tették, megérdemelten.

Update 2020 – új Giugiaro modellt találtunk?

2020-ban nálunk járt egy másik Seiko ikon, a Seiko 7A38-7140, írtunk is róla. A design a megtévesztésig a Seiko Ripley stílusa, megkérdeztük hát egyenesen Giugiaro urat, ő tervezte-e?

Kaptunk választ a kérdésre, a cikkben megtalálod 😉

Köszönet a Seiko Ripley képekért a Watchuseek fórumának és az Ablogtowatch magazinnak!