1986-ot írunk. A „Nyolcadik utas: a halál” rettegései óta 7 év telt el. Még élénken él mindenki emlékezetében az Idegen, aminek egy célja van: elpusztítani Ripley űrhajóst és a teljes legénységét. A rémálom folytatódik, de egyszer csak észreveszel valamit Ripley csuklóján, ami talán még a  nyolcadik utasnál is érdekesebb lehet… A Seiko Ripley modell a gyűjtők egyik Szent Grálja, nem véletlenül.

Seiko Ripley

Giorgetto Giugiaro, az évszázad formatervezője – de mi köze a Seiko-hoz?

Az olasz Giugiaro a Bertone stúdióban kezdte tanulmányait, majd 1968-ban megalapította a saját  Italdesign formatervező stúdióját, és olaszosan könnyed, de trend-teremtő formatervei a szakma csúcsára repítették.

Ő tervezte a DMC Delorean-t (ha így nem ismerős, a „Vissza a jövőbe” négykerekű főszereplőjéről van szó), a Lotus Esprit sportautót, a Volkswagen Golf I GTI változatát, de tervezett kézifegyvereket és vonatot is, sőt, hogy egy hazai vonatkozású munkáját is említsem, a Suzuki SX4 is tőle kapta a vonalait. Igazi nagymenő a mai napig a cége, közel ezer dolgozóval egy olasz stílusgyár.

Seiko Ripley

1983-ban aztán eljött az idő, hogy megtervezze első óráját is, a 7A28-7000 referenciaszámmal ellátott, de a rajongók (és elsősorban az órarajongók) körében csak „Seiko Ripley”-ként emlegetett quartz szerkezetes kronográf modellt, a Seiko Sports 100 Chronograph-ot.

Seiko Ripley

7A28 quartz kronográf szerkezet – elsőként a világon

A Seiko a kvarc szerkezetű karóra megalkotásával egyszer már sikeresen írta be magát a történelemkönyvekbe 1969-ben, a Seiko Astron megjelenésekor. A nyolcvanas évek elején ismét megerősítette a kvarc technológiában szerzett vezető pozícióját, amikor a 7A28 szerkezet megjelent, mint a világ első analóg kijelzéses kvarc kronográf szerkezete. Gondolj csak bele, egy kronográf szerkezet mennyire összetett, 6 mutatóval és egyszerre 3-4 párhuzamos funkció működtetésével. Ezt oldotta meg a japán mérnök, mindössze 14 évvel azután, hogy egyáltalán karórába kerülhetett a kvarc szerkezet.  

Seiko Ripley

Fotó: WUS

A 15 köves szerkezetnek előre köszönhetne sok mai mechanikus társa. Bár a kvarc szerkezetek általában kevéssé elfogadottak a hardcore órarajongók köreiben, mint a mechanikus óraművek, azért a 7A28 nem ezek közé tartozik.

Műanyag alkatrészek nélkül készül (ami például több mai svájci kvarc szerkezetről nem mondható el, neves gyártók népszerű modelljeiben sem), szabályozható, szétszerelhető és javítható szerkezet, így a mai napig üzemképesek az első darabok is.  Készült belőle később több variáns, az eredeti Sports Timer mellett naptáras és holdfázisos kivitel is, Sports Cruising típusokba. A Seiko Ripley két színben készült, ezüst és fekete, ez utóbbi  PVD bevonattal.

Érdekesség, hogy ugyanez a szerkezet egy más típusban feltűnt még egy alkalommal a filmvásznon, méghozzá a „Halálvágta” című James Bond epizódban 1985-ben. Roger Moore itt utoljára alakította a brit titkosügynököt, a 007-est, ezúttal egy7A28 szerkezetes  Seiko SPR007 J  órával a csuklóján.

2015 – a kilencedik utas feltámadása – SCED035/SCED037

A legnagyobb sikerek elbírják, sőt meg is érdemlik hogy egyszer megismételjék őket (elrontani ott szokták, amikor képtelenek önmérsékletre, lásd Star Wars sorozat). A Seiko is felismerte, hogy ebben az órában van még egy lehetősége, és 2015-ben elkészült az eredeti Seiko Ripley órák újrakiadása, SCED035 (ezüst) és SCED037 (fekete PVD) kivitelben.

Némileg átdolgozott gombokkal jelent meg az új változat, egy oldalra került valamennyi, ami talán nem a legjobb döntés volt. Szerencsére ehhez alaposan meg kell nézni az órát, így alapvetően sikerült az eredeti designt hozni., a mérete a hordható 42 mm maradt. Az egyetlen fájdalmas változás a szerkezetet érintette, a felső kategóriás 7A28 helyett immár egy átlagos (bár pontos és megbízható) 7T12 quartz szerkezet került az új Seiko Ripley modellbe.

Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Seiko Ripley
Seiko Ripley

 Kép: ABTW

A Seiko Ripley története megmutatja, mekkora igény van az órakedvelők között egy-egy különleges és minőségi darabra. Ez az óra nagyon messze van a megszokott formáktól, de a története, a maga idejében kiemelkedő technika, amit tartalmazott , és a korlátozott darabszámok igazi kultusztárggyá tették, megérdemelten.

Update 2020 – új Giugiaro modellt találtunk?

2020-ban nálunk járt egy másik Seiko ikon, a Seiko 7A38-7140, írtunk is róla. A design a megtévesztésig a Seiko Ripley stílusa, megkérdeztük hát egyenesen Giugiaro urat, ő tervezte-e?

Kaptunk választ a kérdésre, a cikkben megtalálod 😉

Köszönet a Seiko Ripley képekért a Watchuseek fórumának és az Ablogtowatch magazinnak!