Seiko Baselworld

Baselworld – a világ legnagyobb óraipari fiesztája

Órák? Ékszerek? Csillogás és a legújabb trendek már a megjelenésük előtt? Akkor ez csak a legnagyobb svájci óra- és ékszer kiállítás lehet, a Baselworld.

A rendezvény történelme 1925-ig nyúlik vissza, ekkor hívtak először óragyártókat a Schweizer Mustermesse Basel (muba) kiállításra, 1931-től már külön pavilont is kapott az óra show. 1983-tól BASEL néven futott tovább, majd 2003 óta a máig használt Baselworld jelzi, hogy már a világ óraiparának a krémje jelenik itt meg újdonságaival.

2017 – a Seiko éve?

A japán cég az idei évben kitett magáért, Egy nagy lépést tett a luxus márka, a Grand Seiko (melynek történetéről írtunk is korábban) további erősítésért, és régen várt modelleket is hozott a kiállításra.

PROSPEX SLA017 – az első búváróra újraértelmezése

SLA017

A számomra legkedvesebbel kezdem, ami a Seiko első diver (búvár) órájának korhű, de mégis minden ízében 2017-es reinkarnációja. Az 1965-ben megjelent modellel (ref. 6217-8000/1, beceneve a 62MAS) tette le a mai napig is ismert és kedvelt óratípus alapjait. A korhoz képest robosztus a felépítés (mai szemmel nézve már egy kecses darab, da akkoriban azért még nem a konzervdoboz méretű órák voltak divatban:) és a 150 m vízállóság elérhető árral párosult, így nagy kedvenccé vált hamar.

A tok bár közel 2 mm-rel nagyobb lett, a forma maradt az eredeti, jól bevált tokkal megegyező. Ami változott, az az óra szerkezete. Megkapta a kifejezetten búvár órákhoz fejlesztett Seiko 8L35 kalibert, ami egy kézihúzós automata, 50 órányi járástartalékkal (vagyis a teljes felhúzása után ennyi ideig képes még járni legalább).

Grand Seiko – egy új márka született

SBGR305
HyperFocal: 0

A Grand Seiko (nevéhez hűen) a japán óragyártás csúcsa. 1960 óta tartó fejlesztése mára eljuttatta a méltó helyére, és a Baselworld 2017 rendezvényen a cég bejelentette, hogy önálló brand lesz mostantól. Ha érdekel a Grand Seiko útja és egy 18 milliós modellje, itt olvashatsz róla részletesen is.

SBGW251 – még egy újjászületett modell

SBGW 251

A most bemutatott modellek között kiemelkedik az első GS modell újraértelmezett kiadása, az SBGW251 – 252 – 253, platina, arany és nemesacél tokkal, kézihúzós 9S64 szerkezettel.

werkmania.hu

Grand Seiko diver – a búváróra is lehet luxus?

Lehet bizony. 600m vízállóság, “Professional diver” minősítés, 9S85 Hi-Beat 36000 automata szerkezet, 47 mm-es titán tok és csat, zafír, vagyis ez már nem gyerekjáték… Készült egy kék számlapos limitált kiadás 500 darabbal, és egy fekete, ami a kollekció része lesz.

Presage Enamel – zománc véglegesítve

A Baselworld 2016-on bemutatott zománcozott számlapos automata kronó sikere alapozhatta meg a Seiko döntését, miszerint az idei évtől már nem limitált modellként, hanem a rendes kollekció részeként lesz elérhető a Presage zománcozott számlappal.

Seiko Presage

Kibővítették a szerkezet választékot, így már mindenkinek (na jó, szélesebb körnek) elérhetőek ezek a modellek szeptembertől, kíváncsian várjuk az egyik személyes kedvencem érkezését a hazai butikba.  Lesz itt minden: 8R45 automata kronográf, 6R27 automata, szögletes tok, “multi hand” 5 mutatós szerkezet és persze az élőben nagyon mutatós zománcozott számlapok.

Presage coctail time – emelem poharam

A megjelenése óta töretlenül népszerű Coctail sorozat 2016 óta már nem csak a japán piacon érhető el, rendelhető az egész világon. A minőségi kivitel (ami ránézésre is látszik rajta), a 4R/6R/8R szerkezeteknek köszönhető karcsú tok és a stílusos számlapok előrevetítik a nyáron megjelenő 8 új típus sikereit.

Astron GPS solar – Djokovic sem kívánhatna többet

Seiko Astron

A kronó, a dual-time és world-time szerkezetek után a negyedik szerve érkezik a tenisz világbajnok Novak Djokovic nevével fémjelzett Astron sorozatban – a “Big date”. nevéből sejthető a nem megszokott helyre került óriás méretű dátumablak, nyilván a nehezebb körülmények közötti leolvashatósága volt a cél.

Seiko Astron

Az Astron modelleket én azért szeretem, mert a számlapot hosszabban el lehet nézegetni közelről, rendkívül részletes, 3D-ben is értelmezhető mindegyik, a big date pedig egy újabb villanás a Seiko-tól: lehet még fokozni ezt is 🙂

Seiko Astron

Köszönet a képekért és infókért a Seiko Magyaroszágnak.