A G-Shock Master of G sorozatának egyik legnépszerűbbje a Mudmaster, és ez teljesen indokolt. De mi van olyankor, ha nincsen 22-es csuklód és nem is szeretnél extra nagy méretet, de rajongsz a Mudmaster sorozatért? Na ilyenkor indulsz egy GWG-2000 Mudmaster-ért, mert akkor ezt neked találták ki. És nekem.

Mudmaster minden változatban és a szenzor evolúció

Korábban már több alkalommal szerepelt a werkmania.hu oldalán a legendás (mit legendás, ikonikus) Mudmaster sorozat több jeles képviselője, mert a sorozat 2015-ös megjelenése óta megért már jó néhány kiadást.

Az első modell a GWG-1000 volt, amely a hét évvel ezelőtti, 2015-ös érkezésével alaposan felborította az erőviszonyokat még házon belül is, íme egy szép példány az egyik tesztünkből:

Mudmaster GWG-1000WLP
GWG-1000 Mudmaster

A G-Shock alapértékeit tökéletesen közvetítő, militáns és robosztus modell a legszebb példája volt (és a Mudmaster a mai napi is az) annak, amit elvárunk ezektől az óráktól. A megjelenése a klasszikus G-Shock forma volt a tokot jól védő ütközőkkel, méretes fémgombokkal, vaskos, jól leolvasható mutatókkal és erős, széles szíjjal. A működése egyszerű, de az analóg kijelzésnek köszönhetően mégis közelebb kerülhetett a G-Shock sok olyan óraszeretőhöz is, akik a digitális modelleket nem tudták valódi óraként elfogadni korábban. 

Az egyszerű működés persze relatív, egy mechanikus órához képest egy űrhajó, de az azóta eltelt idő alatt megjelent szenzorok tudásához képest itt a tripla szenzor mindössze a három alapértéket ismeri, magasságmérés és barométer (ez egy szenzor), hőmérő és iránytű.

A mindennapokban ez teljesen ki is meríti a szükséges információkat, és párosítva a Tough solar megoldással problémamentes és pontos órát eredményezett, amelyet nyugodtan dobálhatunk, áztathatunk és húzgálhatunk a sárban, mert erre született, és ezt tökéletesen bírja is.

Casio G-Shock GG-B100 teszt
GG-B100 Mudmaster

A Casio G-Shock GWG-2000 Mudmaster modell ugyanezt a DNS-t és ugyanezt a kalibert is kapta, így a jó tulajdonságok átörökítésével már csak egy dolgot kellett megoldani a tervezésekor – a méret kérdését.

G-Shock GWG-2000, a fitt Mudmaster – méretek és vízállóság

GWG-2000 Mudmaster

Az előd GWG-1000 modellel sokaknak, többek között nekem is egyetlen problémájuk akadt csak, a mérete. 

Az 56.1 mm-es átmérője párosulva a 18 mm-es vastagságával komoly férfi csuklót kívánt, még ha arányaiban nem volt túl magas, de nem mindenkinek állt jól emiatt.

GWG-2000 Mudmaster 3D forgatható kép (csak kattints rá és forgasd el):

Azért ilyenkor látszik, hogy az óragyárak csak-csak hallgatnak a visszajelzésekre, mert az új G-Shock GWG-2000 Mudmaster gyakorlatilag egy dologban tér el alapjaiban az elődjétől, és ez nem más, mint a mérete.

GWG-2000 Mudmaster
Az új GWG-2000

Komolyabb fogyókúrára lett fogva az új modell, az átmérője 54.4 mm lett, a vastagsága pedig közel 2 mm-rel 16.1 mm-re csökkent, ami igen jelentős változás, és így átlépte az óra lefelé a hordhatóság határát sokak számára – szerencsére, hiszen így maradt a régi a komolyabb méretűeknek, de van megoldás a szerényebb csuklóval rendelkezők népes táborának is.

Csökkent súly is 119 grammról 106 grammra, ami szintén a viselhetőséget javítja nagyban, de mi tette lehetővé ezeket a méreteket és ezt a súlyt?

A megoldás a 2019-ben érkezett új Carbon Core Guard tok struktúra, amely kisebb súly és méret mellett adja ugyanazt az ellenállóképességet, így a G-Shocktól megszokott és elvárt 200 méteres vízállóság is maradhatott és a fokozott ütés- és rezgésállóság is, amitől egy G-Shock olyan elnyűhetetlen lesz, amilyennek szeretjük.

G-Shock GWG-2000 Mudmaster bemutató - szelídített szörnyeteg
A Carbon Core Guard tok struktúra felépítése (forrás: Casio)

Az új tokstruktúráról és a szenzorok evolúciójáról is részletesen olvashatsz a GG-B100 Mudmaster megjelenésekor írt cikkünkben ide kattintva, ott részletesen kifejtettem már mindkettőt, érdekes látni, mekkorát változott a szenzor néhány év alatt, és milyen bonyolult a Carbon Core Guard felépítése.

G-Shock GWG-2000 Mudmaster bemutató - szelídített szörnyeteg
A GWG-2000 por- és sármentes tok felépítése

G-Shock GWG-2000 Mudmaster videós bemutató – teszt a werkmania.hu Youtube csatornáján

GWG-2000 Mudmaster funkciók – szenzorok, tough solar és a rádiós pontosítás

A G-Shock GWG-2000 modell, ahogy feljebb írtam a tripla szenzor utolsó, legfejlettebb változatát kapta. Ez a szenzor a három alap értéket méri, barométer és magasság, hőmérséklet és iránytű, de emellett azért van még néhány hasznos funkciója is.

Az egyik ilyen a “Tough solar” szerkezet, amely a fény energiáját hasznosítva a gyakorlatban egy gondozásmentes napi használatot eredményez, nagyon sok évre levéve a válladról a működtetés és energiaellátás problémáját – se elemcsere, se felhúzás.

GWG-2000 Mudmaster
A legfontosabb információk egy helyen

A másik, ami szintén ebbe az irányba terelte a GWG-2000 Mudmaster modelljét, a “Multi band 6” néven ismert rádióvezérelt pontosítás, amely szintén teszi a dolgát a háttérben, és ideális esetben folyamatosan pontosan, sőt atompontosan tartja az órád. Ez a technológia itthon a mainflingeni adó DCF77 jelét veszi, amely 1978 óta sugározza az atomóra alapján a pontosító jelét.

Az ideális eset azért fontos, mert a vételkörzet külső harmadában vagyunk, ahol a domborzati viszonyok és az épületek adottságai már befolyásolhatják a sikeres jelvételt, de azért általában sikeresek az éjjeli órákban automatikusan induló szinkronizálások, ha pedig nem, a szerkezetnél van lehetőség bármikor a szabad ég alatt egy manuális vételt indítani, magától naponta hatszor próbálkozik.

GWG-2000 Mudmaster

Rengeteg egyéb, kisebb funkció segíti és könnyíti meg a mindennapjait egy GWG-2000 Mudmaster gazdájának, az automatikus LED háttérvilágítás, az energiatakarékos funkció, amely sötétben éjjel megállítja a mutatókat, majd reggel fényre ébred a gazdájával (ilyenkor egyébként két évet is képes pihenni a sötétben teljes töltöttséggel), és a szokásos G-Shock funkciók is, a világidő, az ébresztések, stopper, csak hogy a legfontosabbak említsem.

Egy érdekesség: az elektronikus és koronazáras korona nyitott és zárt állapotában (ez garantálja a 200 méteres vízállóságot):

Minden alkalommal elmondom, így most sem hagynám ki a kedvenc funkciómat ennél a modulnál, ez pedig nem más, mint a barométer kijelzése az alsó kis digitális kijelzőn.

Ennek a felbontása ugyan vetekszik egy Nokia 2110 kijelzőjével, de a célnak tökéletesen megfelel, így beállítástól függően ezen követhetjük nyomon, hogyan alakul a légnyomás változása, sőt, riasztani is képes a hirtelen változásoknál.

GWG-2000 Mudmaster
Ilyennek szertjük a G-Shock megjelenését

Hogy miért érdekes ez? A válasz nagyon egyszerű, erre rápillantva azonnal látod, merre tart az időjárás éppen, esni fog-e hamarosan vagy éppen lesz-e kapásod, ha horgászni indulsz, ehhez csak a görbét kell értelmezni, ami nem egy bonyolult feladat. Gyakorlatilag így van egy saját időjárás állomásod, bár mostanában sokan az ablak helyett inkább mobilon nézik meg, milyen az időjárás odakint… De egy G-Shock Mudmaster tulajdonosa ennél sokkal többre képes, és ebben az órája is támogatja.

Különleges modellhez különleges anyagok – zafír, rozsdamentes acél és a rejtélyes “Forged carbon”

Az új G-Shock GWG-2000 Mudmaster megjelenése új anyagokat is hozott, hat év után frissítette a gyártó az anyagokat a mai lehetőségeknek köszönhetően, íme a három legfontosabb:

 1. A zafír kristály óraüveg ugyan az elődmodellnél is megtalálható volt már, mégis fontos jellemzője egy órának, főleg, ha ilyen igénybevételre tervezték (és ebben az árkategóriában mozog). AR (AntiReflex, tükröződésgátló) bevonattal készül, karcolhatatlan és a vastagsága miatt a zafír egyetlen hátránya, a törés sem fenyegeti.
 2. Megjelent a rozsdamentes acél (nemesacél, 316L vagy ki hogyan ismeri) is, ami azért a G-Shock világában nem annyira jellemző, immár ebből készül a lünetta. Szép a szürkés ionizált bevonata, illik az órához, talán jobban is, mintha klasszikus acél színe lenne. Funkciója ugyan nincsen, de azért egy G-Shock is adhat az esztétikumra, ugye.
 3. A legfontosabb a harmadik, ez ugyanis egy teljesen új anyag a G-Shock világában, az angolban csak “Forged carbon”-nak hívott kompozit. A szénszálas anyagot nagy nyomáson sajtolják (szó szerinti fordításban kovácsolják), így egy rendkívül erős és igen jellegzetes struktúrájú anyag lesz a végeredmény,amelyből például a repülőgépgyártásban is készítenek alkatrészeket.
G-Shock GWG-2000 Mudmaster bemutató - szelídített szörnyeteg
A „Forged carbon” alkatrészek
GWG-2000 Mudmaster
A GWG-2000 bír mindent is

Casio G-Shock GWG-2000 Mudmaster specifikációk

 • Ütésálló szerkezet
 • Por- és sárálló szerkezet
 • 20 bar vízállóság
 • Tough Solar (napenergiával működő)
 • Rádióvezérlésű (Multi Band 6)
 • Automatikus mutatóhelyzet-korrekció
 • Mutatóállítás funkció
 • Világidő (29 város)
 • Digitális iránytű
 • Barométer
 • Magasságmérő
 • Hőmérő
 • 1/100 másodperces stopperóra
 • Visszaszámláló időzítő
 • 5 napi riasztás
 • Teljes automatikus dupla LED világítás (Super Illuminator)

Digitális iránytű:

 • Az irányt 16 pont egyikeként méri és jeleníti meg
 • Mérési tartomány: 0-359°
 • Mérési egység: 1°
 • 60 másodperces folyamatos mérés
 • Észak kézi kijelzése
 • Kétirányú kalibrálás
 • Mágneses deklináció korrekció 

Magasságmérő

 • Mérési tartomány: -700 és 10 000 m ( -2 300 és 32 800 láb) között.
 • Mérési egység: 1 m (5 ft.)
 • A magasságkülönbség kézi kijelzése
 • Kézi memóriamérések (legfeljebb 30 rekord, mindegyik tartalmazza a magasságot, dátumot, időt)
 • Automatikus adatnaplózás (nagy/alacsony magasságok, összesített emelkedés és süllyedés)
 • Egyéb: Relatív magassági mérések (±100m /±1000m),
 • Választható mérési intervallum: 5 másodperc vagy 2 perc
 • *1 másodperc csak az első 3 percben
 • *Méter (m) és láb (ft) közötti átkapcsolás

Barométer

 • Kijelzőtartomány: 260 és 1.100 hPa (7,65 és 32,45 inHg) között
 • Kijelzőegység: A légnyomásmérő egység: 1 hPa (0,05 inHg)
 • A nyomáskülönbség kézi kijelzése
 • A légköri nyomás tendenciájának grafikonja
 • Barometrikus nyomás tendencia információs riasztás (hangjelzés és nyíl jelzi a nyomás jelentős változását)
 • *Áttérés hPa és inHg között
 • Hőmérő
 • Kijelzőtartomány: -10-60 ℃ (14-140℉)
 • Megjelenítési egység: Hőmérséklet: 1,5 °C: 0.1℃ (0.2℉)
 • *Váltás Celsius (℃) és Fahrenheit (℉) között.
GWG-2000 Mudmaster
Háttérben egy Frogman…