Nem mindennapi bemutatón járt a Nagymutató blog. Magyarországra érkezett a japán óragyártás csúcsa, a Grand Seiko sorozat legújabb darabja, melyből évente mindössze 8-9 darab készül, az ára pedig ehhez mérten több, mint 18 millió forint.

grand seiko sbgd001

Miért Grand Seiko, ez most nem ugyanaz a márka?

A Grand Seiko sorozat a Seiko csúcsmodelljeit takarja. 1960-ban készült az első darab, és azóta is a japánosan visszafogott elegancia jellemzi valamennyit. A cég ezekkel a modellekkel bizonyítja a helyét a legnagyobb óragyártók között, mind technológiában, mind presztízsben a legfelsőbb kategóriában versenyeznek a (jellemzően svájci) konkurenciával.

grand seiko logo

1967-re kialakult a jellegzetes GS (Grand Seiko) stílus, és megjelent az első önfelhúzós szerkezet, majd egy évre rá az első Hi-Beat szerkezet, immár női kivitelben is.

grand seikogrand seiko

1988-ban érkezett az első kvarc szerkezet, melynek a pontossága az átlagos kvarcénak a 25-szöröse, évi +/- 10 mp volt.

2002-ben ismét nagy fejlesztés jött, megjelent a GMT szerkezet, melyen a negyedik mutatóval egy külön időzónát lehet követni (ez például sokat utazó üzletembereknek hasznos funkció lehet).

2004-től kapható a GS immár Spring Drive szerkezettel is, mely a Seiko szintén saját, egyedi fejlesztése volt.

Összességében jól látható, hogy bár az óraipar lassan és óvatosan fejleszt, a Grand Seiko modelljei mindig elsőként kapták meg az újításokat, melyek között több igen érdekes megoldással találkozhatunk.

2016 – érkezik az SBGD001

grand seiko sbgd001

De mit tud egy óra 18 millióért?

Közhelyes, de nehéz szavakba önteni, mit tud egy ilyen óra. Kézbe fogva kisugárzása van, és ez nem (csak) a családi házak értékével mérhető ára adja. A megjelenése, a súlya, a kidolgozottsága fotókon nem adható vissza, de az adatai önmagukért beszélnek:

  • 43 mm átmérőjű platina tok és csat
  • aligátor bőr szíj
  • zafír kristály üveg és hátlap
  • gyémánt porral (!) szórt számlap
  • egyedi, kézi összeszerelés
  • évi 8-9 darabos gyártás
  • 8 napos járástartalék (3 rugóval a szokásos egy helyett)
  • folyamatosan sikló másodpercmutató
  • 307 alkatrészből álló, 56 köves Spring Drive szerkezet

grand seiko sbgd001

Különlegességét tehát a ritkasága adja, az évi 8-9 darabos gyártás garantálja, hogy ne pénzkérdés, hanem presztízs legyen a Grand Seiko SBGD001 tulajdonlása. Szakmai körökben már régóta elismert a japán óragyártás technikai színvonala, nem véletlenül készül szigorításra a megingott svájci óraipar.

grand seiko sbgd001

Eredeti japán stílus – Suwa, Nagano

mastudio.jpgAz órát a Micro Artist Studio készítette, ők felelnek a Seiko felső kategóriás darabjaiért, különleges tudással és egyedi ízléssel. Itt készülnek töbek között a porcelán Credor számlapok kézzel festett indexei és logója, illetve a kézzel polírozott hidak is a szerkezeteikhez.

Tagjaik között szakmai olimpiát nyert mester is dolgozik, kis létszámmal, minden szakterületen egy-két magasan képzett ember dolgozik.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg Facebookon is, hadd olvassa más is!

facebook