Te fotóztál már órát? Nem? Pedig komoly esélyed van rá, hogy egyszer még el szeretnél adni egyet, vagy csak a karácsonykor a fa alatt talált órádat tennéd fel az Instagram oldaladra. Az órafotózás tanulható, mutatunk pár fogást, hogy a te képeid is ilyenek lehessenek.

gbd-h1000

Ne kövesd el azt a hibát, amit nagyon sokan ilyen esetben: fogod az órát, leteszed a (lehetőleg sötétbarna retro mintás) takaródra, és a régi mobillal kattintasz egy párat. Talán még a lámpa is fel lesz kapcsolva, de ha nem, sebaj! Ott a mobil vakuja J.

Elrettentő példák, avagy hogyan NE fotózz órákat

Az elrettentő példákkal az a baj, hogy néhányan félreértik, és követendő példának veszek ezeket. Ha Te nem teszed, garantáltan nem fogsz ilyen és ehhez hasonló képekkel elijeszteni senkit az épp aktuális hirdetésedtől:

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, az apróhirdetésektől a facebookos és instagramos megosztásokig bárhol felbukkannak hasonlóak, ahol az órafotózás talán nem is jó kifejezés.

Mobil órafotózás felsőfokon – miért ne fotózhatnál inkább ilyen képeket az órádról?

Akkor jöjjenek a jó példák, persze azokból is találunk bőven.  Régi igazság, hogy egy jó kép már fél siker egy terméknél, valóban nagyobb a bizalom egy órával, és annak hirdetőjével szemben is. Aki veszi a fáradtságot (ami valójában nem is olyan nagy fáradtság), hogy ízlésesen lefotózza az óráját, az valószínűleg úgy is bánt vele, ahogyan kell.

Te kitől vennél meg valamit szívesebben? Hát persze, attól, aki vélhetően törődött vele.

Órafotózás

Színek, háttér, beállítás, fény – a jó kompozíció alapjai az órafotózás során is.

Zeppelin LZ127

Jó ránézni, nem?

GWMB-5000V

Profi fotó, de nem csak profi készítheti el.

Rendben, de ehhez komoly felszerelés kell. Vagy…?

Vagy mégsem. Valójában a profi  órafotózás műveléséhez a következőkre kell mindig figyelned (fogadd meg a tanácsokat, próbáld ki otthon nyugodtan Te is, és meg fogsz lepődni, hogy micsoda különbség lesz a fotók között).

gr-b100

1.     Állvány

Mindig használj állványt! Ez lehet egy egyszerű kis tripod, vagy egy komoly, nagy állvány, a lényeg, hogy hiába érzed úgy, hogy stabilan tudod a géped tartani, azt soha nem hasonlíthatod össze egy állványra helyezett géppel.

2.     Háttér és kiegészítők

Ha nem fehér háttér előtt, csak az órát akarod fotózni, hanem egy kis hangulat (más néven élmény) fotót készítenél, használj kiegészítőket! Az óra stílusához is kereshetsz (búváróra búvárfelszereléssel), de akár a színéhez, sőt egy kisebb részletének a színéhez illő kiegészítőt is, az órafotózás egyik titka a hangulat.

Casio G-Shock GBD-H1000

Sokszor az is nagyon sokat dob egy képen, ha egy nagyon egyszerű háttérbe teszed az órád, például egy deszka padra.

3.     Tisztítás

Fontos! Amit szabad szemmel nem látsz, az a fotón nagyon feltűnő lesz: egy ujjnyom az óra polírozott tokján, egy kis szösz az üvegén. Ha tudsz, valamilyen alkoholos kendővel töröld át az üveget és a fém részeket, a bőrt nem érdemes ezzel. Vastagabb üveg és a lünetta között is prímán meg tud állni a kosz, ezt később sokkal nehezebb utómunkával eltüntetni, mint előtte megtisztítani.

4.     Mutatók állása

A profi fotókon látható 10 óra 10 perc 33-38 másodperc nem véletlen, ez az állás takar a legkevesebbet egy átlag óra számlapból, másrészt pedig egyszerűen ez a szokás, így már ha a mutatók máshogyan állnak, zavarja a szemet.

A mutatók állását persze nem minden óránál egyszerű beállítani a mágikus 10:10:38-ra, csak azoknál, melyek úgynevezett „másodperc stoppos” szerkezettel készülnek, ez azt jelenti, hogy a korona kihúzásakor megáll a másodperc mutató, ott, ahol szeretnéd.

Seiko Recraft SNKM97

Az órafotózás szempontjából ennek azért van jelentősége, mert így az álló mutatóval hosszabb záridőt használhatsz, ami jót tesz az ISO beállításnak, fényeknek, kép élességének egyaránt.

5.     Komponálj!

Mint minden fotónál, itt is fontos lesz, hogy a képet „találd ki”. Ha tudod előre, mit akarsz, az a legjobb, de sokszor az órafotózás közben jönnek legjobb ötletek. Figyelj az aprónak tűnő részletekre is, itt is igaz, hogy ami nem látszik szabad szemmel, az a fotón nagyon feltűnő lesz. Egy rosszul vagy sehogyan sem beállított szíj agyonvágja a képet, de az üvegen csillanó fény is csak akkor szép, ha nem takarja ki a számlapod.

Casio Edifice Hond Racing limited edition EQS-800HR-1A

6.     ISO beállítások

Ahogy minden fotónál, itt is igaz: alacsony ISO érték, alacsony zaj a fotón. Ha kevesebb a fény, mint kellene, akkor sincsen baj: hosszabb expozíciós idővel is segíthetsz, ha az óra másodperc mutatója nem megállítható,  az ISO érték emelésével is. Próbálgasd, és látni fogod a különbséget.

7.     Szórt fény

Alap. Amikor csak lehetőség van rá, kerüld a direkt fényt, legyen akár napfény, akár mesterséges fény, vagy vaku. Otthoni körülmények között nagyon egyszerűen megoldható a szórt fény akkor is, ha éppen nincsen egy profi tárgysátor a közelben.

Órafotózás

Ablak van, ugye? Akkor minden rendben, egy ablakon általában rengeteg szórt fény érkezik, amit felhasználva kellemes képet kapsz.  Csak tedd az órát az ablak közelébe, és egy átlagos napon tökéletesen elég lesz a fény.

8.     Mesterséges fény

A mesterséges fény is fontos, hiszen a természetes szórt fénynek két nagy hátránya is lehet. Egyrészt nem mindig ál rendelkezésedre elég (gondoljunk csak a téli időszakra), másrészt nem biztos, hogy csak abból az irányból kell  világítani.

Casio G-Shock GBD-H1000

Használhatsz nyugodtan mesterséges fényeket is (vaku, lámpa), de amikor csak lehet, tegyél elé egy fehér szűrőt, amitől szórt fény fog adni, és vissza is ugorhatsz a hetedik pontra J

9.     Közeli- és makro fotók

Órafotózás

Ha igazán profi képeket  készítenél, hamar el fogsz jutni a makro fotókig. Az órákat szinte erre találták ki, annyi az apró, fonom, szabad szemmel és normál fotón alig látható részlet rajtuk. Szerencsére makro fotók már nem csak drága objektívekkel készíthetőek, a közgyűrűk segítségével a normál objektíved is makro feladatokra fogható.

10.   Gyakorlat teszi a mestert

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni… Ismerős mondat, és való igaz, minél többet gyakorlod az órafotózást, annál több ötleted lesz hozzá.

10+1.  Használd a mobilod!

Elsőre furán hangzik, de nem kell lemondanod a mobilodról sem, ha órafotózás a feladat. Az újabb csúcskategóriás készülékek nagyon alaposan ki vannak már hegyezve a fotózásra, használd bátran, hiszen ezeknél már ugyanazokkal a beállításokkal lehet találkozni, mint egy DSLR gépnél (az újabb készülékek például .raw fájl is rögzítenek, amit utólag fel lehet dolgozni profi szoftverekben).

GBA-800

Fotók: Taliga Tamás – werkmania.hu