Németországról sok minden jut eszedbe (főleg manapság), de ezek között jó eséllyel nem szerepel az óragyártás. Szerepelnek viszont olyan szavak, mint a minőség, megbízhatóság, precizitás, pontosság… Ha órákról beszélünk, Te is éppen ezeket szeretnéd hallani, ebben biztosan megegyezhetünk J Az Elysée Minos járt nálunk egy teszten, és hozta a kötelezőt.

Elysee Minos

 

Németóra előtt egy kis történelem – az Elysée története dióhéjban

A cég kalandos történetet és meglepően nagy utat járt be, szó szerint is. A közel 100 éves történelme alatt Svájctól Düsseldorfig sodorta az élet, és a harmadik tulajdonossal találta meg magát igazán. 1920-ban alapította Le Bémont mellett egy svájci órás, és kezdetben arany órákat gyártott hölgyek részére.

Elysee Minos

A mester halála után 1960-ig az óragyártás szünetelt is, ekkor vásárolta meg a híres német ékszerész cég, a Harer. Ők szintén arany tokozású mechanikus órákat készítettek az Elysée szerkezeteivel, egészen 1991-ig. Ekkor került a vállalat a mai tulajdonosához, a düsseldorfi  Seume családhoz. 2010-től az ifjabb Seume, Julian viszi tovább a céget, mely mostanra a világ 30 országában elérhető.

 

Elysée Minos – De mennyire német? Gyártanak ott órákat egyáltalán?

Persze, gyártanak. Gondolj csak rögtön a WERK MANIA egyik nagy kedvencére, a Sinn órákra (itt írtunk már róluk bővebben is).

A szerkezeteket, mivel abból nehéz lenne németet találni, a minőségi gyártóktól válogatták. A svájci és japán gyártók a legnagyobb nevek: Valjoux, Ronda, ETA, Miyota és a Seiko.  Valamennyi óra Németországban készül, ami általában azt jelenti, nyugodtan alhatunk mellette.

Elysee Minos

Elysée Minos, a sportos. Vagy elegáns. Ahogy tetszik…

A kínálat meglepően széles, és jellemzően az elegánsabb vonalat képviseli. Nem túl piperkőc, a férfi típusok között sok a bőrszíjas kronográf (mint tesztünk darabja is), amit bátran fel lehet venni egy nem túl szigorú öltönyös bulira, de kutyasétáltatáshoz is tökéletes lesz.

Elysee Minos

Az óra mérete a kialakítása miatt megtévesztő. Felvéve lényegesen nagyobbnak látszik, mint a vele milliméterre megegyező búváróra, a teljes szélességű számlap és a viszonylag vékony tok kecsessé teszi.

A Minos kvarc  szerkezete (konkrétan a Seiko VK61 chrono került bele) tökéletes. Pontos, a pár hetes mérési periódus alatt napi +1 másodperc volt a járáseltérése (!), és egy kicsit legalább nem a szokásos kronográf kiosztás. A mutatók elrendezése könnyen megtanulható, alul a másodpercmutató, felül a perc gyűjtő, a hagyományos másodpercmutató pedig itt is a stopperé lett.

Elysee Minos

Jól áll neki a NATO szíj is.

Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal

Akkor minden tökéletesre sikerült?

Majdnem. Mint általában, az Elysée Minos tervezésekor is sikerült elkövetni egy kisebb, de annál bosszantóbb hibát.

A kronográfok közös tulajdonsága, hogy a nagy másodperc mutatója a stopperhez tartozik, nem a hagyományos módon  az időmérésben segít. Éppen ezért általában ezt a mutatót a többi nagy mutatótól eltérő színűre és jellemzően vékonyabbra tervezik, hogy ne zavarja a leolvashatóságot. Ebben az esetben ez sajnos nem így történt, így rápillantva az órára először mindig meglepődtem, hogy miért nem megy a másodpercmutató J Biztosan megszokható rendszeres viselés mellett, de ezen még lenne mit csiszolni.

Tények, számok, adatok – az Elysée Minos számokban

Elysee Minos

A 316L rozsdamentes acél tok (más néven orvosi acélnak is nevezik), a zafír bevonatos, extra karcálló domború üveg és a kékített acél indexek és mutatók a felső-középkategóriába sorolják az Elysée Minos-t. A japán szerkezete garantálja a hosszú, gondtalan viselést, így biztosan nem lesz okod panaszra, ha beengeded a német sast a dobozodba…