casio-aq-800e-

A cikk megjelenését a Casio magyarországi forgalmazója támogatta

A Casio nem csak egy azok közül a brandek közül, amelyek manapság meglovagolják a retro hullámokat. A Casio maga az eredeti retro, hiszen a ma fiataljainak kedvenc retro óráit a nyolcvanas években ők készítették el eredetileg. Az egyik legstílusosabb Casio modell most visszatért, és újra meghódítja a tizen- és huszonéveseket időtlen egyediségével – érkezik a Casio AQ-800E sorozat.

Ó, azok a nyolcvanas évek

“Régen minden jobb volt” – azért ezzel sokat tudnék vitatkozni, de ami tény, hogy sokkal őszintébb volt a világ, nem deformálta el olyan módon a social média pokoli ereje, mit napjainkban.

Akkoriban (és a világnak ezen a felén) nem kellett ekkora kirakat egy órás üzletnek, mint manapság, egy egészen szerény vitrinben elfért a teljes elérhető kínálat, és mégis volt élet a Földön… 

Casio AQ-800E Vintage Alarm Chrono - Emlékszel?
Fortepan – Faragó György

Ennek egyetlen előnye volt csupán, ha mégis valami újdonság érkezett a vasfüggönyön túlról, annak őszintén tudtunk örülni, legyen szó egy hamis napszemüvegről vagy pólóról a lengyel piacokon, vagy egy (nekünk) új kvarcóráról a helyi órás kirakatában.

Persze voltak szerencsések, akik eljutottak olyan távoli országokba is, mint például Ausztria, és nekik, illetve a KGST piacainak köszönhetően kis késésekkel ugyan, de csak elértek hozzánk is az akkoriban legmodernebbnek számító órák.

A Casio, a kvarcválság nagy nyertese

És az egyik előidézője is – a “kvarcválság” néven ismert jelenség a Seiko által 1969 december 25-én bemutatott első sorozatgyártott kvarc karórával kezdődött, és majdnem térdre kényszerítette a svájci óraipart. Ma már szegmentálódott a kereslet annyira, hogy mindkét vonal, a hagyományos mechanikus és a legmodernebb kvarc is megtalálja a helyét a piacon, de akkoriban az újdonság ereje és a korábbiakhoz képest elképesztően nyomott áron érkező kvarc karórák tömege robbantotta a bankot, sőt, vitte is.

A témáról bővebben a kronometer.hu cikkében olvashatsz, nekünk ebből elég a tanulság is: széles tömegek igényelnek olcsó, megbízható karórát, a többieknek pedig ott vannak a finommechanikai mesterművek, a komplikációkkal fűszerezett “kis miniatűr gépezetek”, vagyis a mechanikus órák és azok szintén lenyűgöző világa.

casio-aq-800e-

A Casio története persze nem ekkor kezdődött, 1946-ban alapította Tadao Kashio, akkor még Kashio Seisakujo (nagyjából Casio gyár) néven. A hősidőkben még ujjra húzható cigaretta szipkát is készítettek, de 1954-re már elkészült az első elektronikus számológép prototípusa is, és innen már szinte egyenes út vezetett a kvarc karórák gyártásáig.

Tudtad? A Seiko soha nem védette le a kvarc karóra szerkezetét, hanem inkább megosztotta azt a világgal, ezzel is segítve a kvarcórák robbanásszerű elterjedését a világban.

A történetet innen mindenki ismeri, aki kicsit is érdeklődik az órák világa iránt, éppen idén 40 éve, 1983-ban elkészült az első G-Shock modell is (itt írtunk róla korábban), és a Casio gyakorlatilag örökre bebetonozta magát a kvarc karórák piacvezető helyére.

Casio AQ-800E videós bemutató a Youtube csatornánkon

Casio AQ-800E, a valódi vintage érzés

casio-aq-800e-

2022 végén érkezett meg az egyik legismertebb, már-már “ikonikus” Casio kvarcóra modern kori újraértelmezése. Az előd, amely oly sok szívet megdobogtatott a 80-as években a legendás AQ-450 modell volt, a mai kiadása pedig az AQ-800E, még a cikkszámot is sikerült újjáéleszteni, mert így kerek a történet, és így talán úgy hat, mintha soha nem is állt volna le ez a modell.

AQ-450
Az elődmodell, az AQ-450

Design, tok és méretek

A design összetéveszthetetlen, a 80-as évek egyik nagy kedvenc stílusa volt az “ana-digi”, minden japán gyártó készült ilyen modellekkel. 

Ügyesen ötvözi magában a múltat és a jelent, az analóg felület kicsit visszakacsint a megszokott karórákra, a digitális kijelző pedig jelzi a haladás megállíthatatlan vonatának érkezését – és ez már a villanyvasút, ami érkezik.

casio-aq-800e-

Az eredeti modellel összehasonlítva nem történt sok változás, maradt a forma, nem nőtt a méret sem, a tok átmérője 33mm, de érdekes módon ez a mai trendek ellenére sem hat kicsinek, ellenben kényelmesen hordhatóvá teszi az AQ-800E modellt.

A színválaszték több, mint elég, ezüst tok fekete vagy fehér számlappal a klasszikusok kedvelőinek és egy arany tok a Z-generációnak.

casio-aq-800e-

Fontos infó azoknak, akik újak a vintage Casio világban, hogy ezek a tokok a látszat ellenére nem fémből készülnek, hanem műanyagból. Ez nem okoz gondot, míg a lenti fotón látható, 1991-es új kora óta saját Casio DB-30 Databank Telememo óránál még előfordulhatott, hogy az igen harcos igénybevételnél törött a tokfül, a mai modelleknél ilyenről már nem hallottam sok éve. Maga a tok azonban így igen könnyű lesz (52g), az óra pedig lényegesen olcsóbb, és ennek a vonalnak azért ez az egyik fő vonzereje.

casio-aq-800e-

Az eredeti darab aszimmetrikus gomb kiosztása is megmaradt kisebb változtatásokkal az AQ-800E modellnél, ott az analóg órát egy koronával lehetett állítani, itt a rejtett gomb+fa fogpiszkáló bevált módszerével, de összességében egy méterről már nehéz megállapítani, mely évjáratot látod valakinek a csuklóján.

A számlap design is ötös, maradt a kockásfüzet stílus, egyedül az alsó “Alarm Cronograph” felirat helyett került az AQ-800E számlapjára a “Water resist” szöveg, ami bár 30 méteres cseppállóságot takar a valóságban, mégis valami.

casio-aq-800e-

A fémszíj is kifogástalan, maradt olyan, amilyennek mindig szerettük, és a csúsztatással állítható csat is zseniális találmány, egy mozdulattal oldható és odébb állítható, nincsen szükség hozzá órásra.

Casio AQ-800E funkciók – nem túl sok, de használható

Az eredeti modell megjelenésekor még nem tartottak ott a felhasználók, hogy levegő után kapkodjanak, ha egy 50 dolláros kvarcóra nem szinkronizál rádiójellel és nem tölt solar panelen át, vagy nem tud pulzust mérni és a lépéseket sem számolja… 

casio-aq-800e-

Az AQ-800E megtartotta az alap, de hasznos funkciókat, ébreszt, stopperrel időt mér, naptárat mutat, és azért extrát is kapott, ez pedig a Dual Time funkció, amely három időzónát képes egyidejűleg követni 🙂 Ez egy kis poén a gyártól a leírásban, szó szerint “Dual Time lets you set the current time in another time zone different from the time in your current time zone. This means that your watch can be set up to display three times: digital time, analog time, and Dual Time”, vagyis a Dual Time funkció beállításával a digitális részen lesz két időzóna, és ott az analóg felület, ami függetlenül állítható, ez pedig három. Azért ha belegondolunk, ez már a komolyabb GMT órák tudása, és még mindig nem léptük át az 50-60 dolláros árszintet – és komolyra fordítva a szót, éppen ez volt a nyolcvanas években, ami miatt nagyon sokan a kvarcórák felé fordultak a jelentősen drágább mechanikus órák helyett.

casio-aq-800e-

Casio AQ-800E Vintage Alarm Chrono – szerettük?

Naná 🙂 Nem lehet nem szeretni egy ilyen darabot, ha átélted a nyolcvanas éveket, akkor azért, ha most éled át a retro hullámmal, akkor pedig azért. Olcsó, stílusos, könnyes emlékeket idéz és egyszerre menő is, és ennél nem is kell több a sikerhez a Csaio AQ-800E modellnek.