1990 – az első búvárkomputer a világon

A Seiko „könnyű” helyzetben volt, hiszen a digitális órák terén szerzett igen nagy tapasztalatát csak ötvöznie kellett a professzionális búváróráival, és meg is született a világon elsőként a komputerizált búvárórája.

1992-1995 – kinetic diverek, már 24 órás változatban is

Az első kinetic quarz szerkezetes diver’s 200m minősítésű óra 1992-ben jelent meg, ez az automata órák elektronikus változata, ahol a mozgási energiát nem rugóerő tárolja, hanem egy kapacitor töltődik vele (és nem kondenzátor vagy akkumulátor…). 1995-ben jött a 24 órás változata, ez már érezhetően utcai viseletre szánva ezzel a funkcióval.

2000-től napjainkig – spring drive, solar quarz

A kétezres évektől felgyorsultak a fejlesztések, és a búvárórák egyre nagyobb sikere arra ösztönözte a japán gyártót, hogy minél szélesebb választékot kínáljon ebből a típusból, mind az elérhetőbb árú szegmensben (például az SKX007, a legnépszerűbb japán búvár), mind a Prospex szérában.

20170511_062021-01.jpg

Solar és diver – az ideális kombináció

 Ha van koronazáras órád, pontosan tudod, milyen kényelmetlen dolog újra beállítani, mielőtt pár nap pihentetés után felveszed. Koronazár nyit, kihúz, beállít, dátum, nap, ha mindez megvolt, korona vissza a helyére és korona rázár.

A kvarc szerkezetes búvárórákat ezzel szemben csak kiveszed a dobozból és már csatolhatod is a búvárruha ujjára, mert jó eséllyel nem kell beállítani, és ha legalább egy minimális fényt kapott, akkor még tavaly nyár óta is ugyanúgy jár, mint amikor letetted. Az egyetlen hátránya a gondozásmentességének, hogy emiatt hajlamosabb lehetsz a rendes évi (lehetőleg nyár eleji) nyomáspróbát és tömítés ellenőrzést kihagyni, ami könnyen komoly problémát tud okozni. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minden évben találkozzon a búvárórád az órásoddal, mert semmi sem tart örökké, a tömítéseid sem.

img_20160216_094655_hdr.jpg

 

Seiko Prospex Solar SNE-107 – kis méret, nagy tapasztalat

 Az egyik legbarátságosabb árú Prospex diver az SNE-107. Hordható méretével, egyedi formájú és kialakítású lünettájával (vagyis funkciógyűrűjével, ami egy fontos eleme a búváróráknak) kicsit felidézi a nagy klasszikus elődöket, de teljesen mai, modern stílusban – így lesz szinte tökéletes.

A három óránál található menetzáras koronája a 42mm-es átmérő miatt nem kényelmetlen, és vizes kézzel is lehet ellenőrizni, zárva van-e. A funkciógyűrű tömör acél, így nehéz komoly kárt tenni benne, ha sikerül odaverni egy sziklához a víz alatt, és a formája sem a megszokott „submariner-style”. A fekete számlap, ami persze a solar panel is egyben, jól mutat a napfényben fehér indexekkel és mutatókkal, amik sötétben úgy foszforeszkálnak, ahogy csak egy Seiko tud.

 

Solar diver – van jövője?

Mindenképpen. A világ, és ezzel az óraipar is erősen a zöld technológiák, megújuló energiaforrások felé halad, praktikus okokból – egy solar szerkezet komoly előny lehet annak, akinek az óra azért kell, hogy mindig biztosan mutassa az időt, anélkül hogy folyamatosan foglalkozni kellene vele. Persze, vagyunk néhányan, akik talán éppen azt keresik egy órában, hogy „lelke legyen”, de egy Seiko solar quarz még a mi dobozunkban is kötelező darab.

Kattints a képre a Seiko Prospex Solar diver galéria képeiért:

insta_insert_1000x400.jpg