jamie-cullum-2018-paloznaki-jazzpiknik.jpg

Új rovattal jelentkezik a Nagymutató blog. A  [ Mindenmás ] egy olyan rovat lesz, ahol helyet kaphat minden olyan tartalom, ami nem az órákról szól, mégis érdekes, tartalmas vagy legalább szórakoztató. Az első cikk egy rendkívüli koncertről készült, egy rendkívüli előadótól, egy nem mindennapi fesztiválon. A Paloznaki Jazzpiknik minőségi szórakozást kínál a Balaton legszebb tájain, a Nagymutató blog is ellátogatott hát oda.

Paloznaki Jazzpiknik, hetedszer

Mi is ez a rendezvény? Mi szükség volt egy sokadik fesztiválra a Balatonon? Miért piknik? Sok kérdés merülhet fel benned, ha nem hallottál még erről a fesztiválról, hiszen valóban, a Balatonon eddig is nagyon sok rendezvény várta a nagyközönséget egész nyáron.

De nem ilyen.

A Paloznaki Jazzpiknik nem a nagyközönséget célozza, sőt. Nagyon pontosan tudták a szervezők, amikor hét éve megálmodták ezt a rendezvényt, hogy mit, és kinek szeretnének “eladni”. Egy balatonfelvidéki pincészet kötötte össze a minőségi bort a minőségi zenével, így született meg a bor és jazz rajongók részére a Jazzpiknik annak idején.

paloznaki_jazzpiknik_2018.jpg

A piknik elnevezés nem csak egy szlogen, a rutinos látogatók plédekkel érkeznek, és azokon üldögélve kortyolják borospoharakból (és nem ám műanyagból) a legjobb felvidéki nedűket, amíg a színpadról szól a jazz.

A sikerét jól jellemzi, hogy 2016-ban már 10.000 látogatója volt a fesztivál 3. napjának, és 2015 óta a Nagyon Balaton rendezvénysorozatba is bekerülhetett.

Impozáns névsor – a jazz színe-java

A siker kulcsa természetesen a válogatott előadókban volt, hiszen olyan nevek léptek eddig is fel, mint a Jazzanova, az Incognito, a St Germain vagy a Dephazz, a Mezzoforte vagy éppen a Kool and the Gang, a Matt Bianco és Mario Boindi… A sor még sokáig tarthatna, de ezek a nevek is jól jelzik, hogy a smooth jazz és a kapcsolódó műfajok krémje érkezik a kicsiny, 500 fős faluba minden nyáron.

Ezt a névsort idén, 2018-ban egy igazi szupersztár bővítette tovább, akár csak ezért az egy koncertért is érdemes lett volna elindulni, mert garantált szórakozást ígért a rajongóknak.

jamie_cullum.jpg

Jamie Cullum, a jazz Michel Bublé-ja

A jazz világa elég szerteágazó, a tömegoszlató free jazz-től az easy listening smooth jazz-ig mindenki megtalálhatja benne a számára kedves dallamokat. A jazz-pop stílus egy könnyen fogyasztható, mégis tartalmas ága az improvizatív zenei világnak.

Ebben utazik egy angol fiatalember, az 1979-es születésű Jamie Cullum. Az igen színes gyökerekkel rendelkező Jamie (a felmenői között Burmától Jeruzsálemig találunk ősöket) rakétaként indult felfelé a showbiznisz csúcsai felé, amikor 1999-ben, mindössze 20 évesen felvette első albumát. 

Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal
Vario prémium Nato szíjak most egyedi kuponkóddal

Az első album legendás történettel büszkélkedhet, a felvétel összköltsége mindössze 480 font volt. Az 500 példányban kiadott lemez még fellelhető darabjai az ebay-en már 600 font körüli árakon cserélnek gazdát, már amennyiben valaki megválna tőle.

Miután befejezte egyetemi tanulmányait (angol irodalom- és filmtörténetet tanult a University of Reading falai között), nem vesztegette sokáig az időt. 2002-ben megjelentette “Pointless Nostalgic” albumát, és innentől megállíthatatlan volt a karrierje.

Hallgasd meg, kiről is van szó. A 2003-ban megjelent harmadik, Twentysomething albumával minden idők legsikeresebb jazz előadója lett az Egyesült Királyságban:

Nem véletlen a párhuzam Michel Bublé és Jamie Cullum között. Mindketten fiatalon kezdték pályájukat (Bublé-t Paul Anka fedezte fel Kanadában, de ez majd egy másik történet lesz), és mindketten igen gyorsan igen magasra jutottak, köszönhetően az igényes, mégis könnyen fogyasztható zenéjüknek. 

Jamie és Paloznak – tökéletes párosítás

Jamie Cullum és zenekera (akik kivétel nélkül profik, Jamie elmondta, hogy a két énekes hölgy énekelt a királyi esküvőn is, ami arrafelé nem kis megtiszteltetés) a nyári turnéját itt, a Paloznaki Jazzpiknik színpadán fejezte be. Ezt érezni is lehetett, a profizmus keveredett egy felszabadult zenéléssel, ebből pedig az idei legélvezetesebb koncertet sikerült összehozniuk.

jamie_cullum_2018_paloznak_jazzpiknik_03.jpg

Ebben a zenekarban nem elég, ha egy hangszeren játszol tökéletesen, hiszen maga Jamie Cullum is a zongora és az ének mellett gitározik ha kell, de beállt a dobok mögé is (másodiknak), és ketten szórakoztatták a közönséget és magukat egy fergetes improvizációval. De volt, aki előkapott egy klarinétot, és nagyon komoly szólót hallhattunk tőle a dobossal felelgetve, a basszusgitár helyett pedig előkerült a nagybőgő is – felejthetetlen zenei élményt kaptunk.

Ebből tényleg nem volt hiány a koncerten. A műfaj eleve az improvizációkra épül, és a profi zenészek egyetlen dallam- vagy ütemtévesztés nélkül kísérik le egymás szólóit, vagy Jamie közönségénekeltető betéteit. A műsor végét jelző dal alatt pedig (klasszikust idézve) az úri közönség táncolt, vagyis a mester vezényletével ugrált, ami a vendégek összetételét elnézve azért nem volt előre borítékolható. 

Ezt meg is örökítettük, a minőség ugyan nem elsőosztályú, de a hangulatot nagyon jól átadja, ha valaki azt mondja, ez egy jazz koncert, biztosan nem hinnéd el neki: 

A koncert végén Jamie többször hagyta magát, és a nyár utolsó koncertjén kicsit engedékenyebb hangulatukban háromszori ráadással búcsúztak. Ha úgy lesz, ahogy ígérte, jövőre is jönnek, mi biztosan ott leszünk!

Köszönjük a Jazzy Rádió 90.9 támogatását 🙂